снимка: БулфотоСтигнало се е и до брезредици. Обичаят по време на

...
снимка: БулфотоСтигнало се е и до брезредици. Обичаят по време на
Коментари Харесай

Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония

снимка: Булфото

Стигнало се е и до брезредици. 

Обичаят по време на карнавала е сходен на Кукерския празник.

По време на годишния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, съобщи Българска национална телевизия.

Провеждането на карнавала е било анулирано поради пандемията от COVID-19. Въпреки това участниците минали по централната част на селото и това довело до вълнения.

Силите на реда са се пробвали да спрат тълпата.

Според кмета Сашо Янкоски всички имат виновност за напрежението, само че най-вече полицията, която е изпратила прекомерно доста чиновници на реда.

Днес във Вевчани е относително умерено. Полиция има единствено в центъра на селото и пред общината, предава локалната телевизия Алсат М.

Обичаят по време на карнавала е сходен на Кукерския празник. Представленията се случват под намерено небе, всеки има своята роля съгласно маската, която носи, пеят се обичайни песни и се танцува.

Според античната традиция, в деня след фестивала, маските, които сте носили по време на карнавалните шествия би трябвало да се изхвърлят и изгорят в огън – по този метод се счита, че се унищожава злото.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР